Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


Ajankohtaista

 

Joulukuu 2019

Rauhallista joulunaikaa kaikille!

Puheterapiaan ei valitettavasti enää mahdu uusia asiakkaita keväälle 2020. Syksyn 2020 tilanne vielä hieman epävarma, sinne saattaa vapautua 1-2 paikkaa.

Vuoden 2020 aikana tarkoitus pitää Tietoa ja taitoa puheopetukseen -koulutus Rovaniemellä. Ilmoitan lähiaikoina tarkemmin.

 

Kesäkuu 2019

Kohta tulossa painosta selkoversio Leena Lehtolaisen kirjasta Ennen lähtöä. Kustantajana Avain.

 

3.1.2018

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Loppuvuodesta ilmestyi Harri Veistisen Kotitekoisen poikabändin alkeet selkoversiona minun mukauttamanani. Lukuiloa!

 

5.10.2015

Tänään  ilmestyy yritykseltäni Tavu-sovellus iPadilla ja iPhonella pelattavaksi. Kyseessä on sovellus, joka opettaa alkavaa lukijaa nopeammin hahmottamaan tavut. Peli on ladattavissa AppStoresta.

 

Tavu-sovellus tavutason lukemisen automaatistamiseen on ilmestynyt. Ladattavissa AppStoresta. 

aloitussivualoitussivu

 

Taustaa:

Lukemaan opetteleva lapsi lukee aluksi jokaisen kirjaimen/äänteen erikseen. Vähitellen lapsi siirtyy lukemaan tavuja ja kokonaisia sanoja. Tällöin lukunopeus lisääntyy, mikä osaltaan mahdollistaa ymmärtävän lukemisen kehittymisen.  Osa lapsista tarvitsee erityistä tukea tavutasoisen lukemisen harjoitteluun. Tätä vaihetta kannattaa tukea, jotta lapsi ei jää liian pitkäksi aikaa äännetasoiseen lukutapaan.

 

Tavu-sovellus on kehitetty auttamaan juuri niitä lapsia, joille tavutasoisen lukemisen automaatistuminen tuottaa pulmia. Sovelluksesta hyötyvät tosin kaikki alkavat lukijat, sillä se nopeuttaa ja varmentaa tavutasoista koodausta. 

 

Peliohjeet:

Pelin alussa jokaiselle pelaajalle luodaan oma profiili. Kannattaa varmistaa, että lapsi pelaa omalla profiilillaan, jotta pelissä eteneminen olisi kontrolloitua.

 

tasovalintasivutasovalintasivu

 

Peli aloitetaan aina tasosta 1. Tasoilla 1-4 pelaaja kuulee tavun ja hänen on valittava napauttamalla oikea vaihtoehto. Oikeasta valinnasta pelaaja saa palkkiokuvan ja väärästä valinnasta menettää sellaisen. Kun pelaaja on kerännyt 10 palkkiokuvaa, hän on suorittanut tason kerran läpi. Siitä merkiksi tason perään ilmestyy timantti. Jokainen taso on suoritettava kolme kertaa hyväksytysti läpi, jotta peli antaa edetä seuraavaan tasoon. Näin halutaan varmistaa, että edellisen tason taidot ovat riittävän vahvat etenemiseen. Tasoilla 5-6 pelaaja kuulee sanan ja raahaa sanaan kuuluvat tavut oikeille paikoille. 

Huom! Sovellus toistaa kuullun tavun automaattisesti noin 6 sekunnin välein. Kannattaa siis odottaa hetki, jos ei kuule tavua heti ensimmäisellä kerralla.

 

 

Pelin suunnittelusta, grafiikoista ja puheäänistä vastaan itse.  Puheterapeuttina ja erityisopettajana minulla on pitkä kokemus kielellisistä vaikeuksista ja lukemaan oppimisesta. Teknisen toteutuksen on tehnyt Antti Kaisamatti. 

Peli on myynnissä App Storessa ja on pelattavissa iPhonella ja iPadilla.

 

Palin privacy policyn löydät täältä.